Verzorgingstips

De Medinilla is een van de makkelijkst te verzorgen planten. Ze geeft zelf aan wanneer ze dorst heeft en heeft de eerste maanden geen mest nodig. Daarbij is de Medinilla absoluut niet giftig. Alleen de standplaats is uitermate belangrijk. Hieronder kunt u meer lezen betreffende de verzorging.

Standplaats
U geniet het langst van de Medinilla als zij een lichte standplaats heeft, bij voorkeur voor het raam. In de winterperiode heeft de Medinilla het liefst direct zonlicht. In de zomerperiode is veel licht ook belangrijk, maar geen direct zonlicht in verband met verbranding. In de natuur groeit de Medinilla in de tropische en zonnige gebieden. Zij wordt hier beschermd tegen direct zonlicht door het gewas van de bomen, waarin zij groeit. De ideale temperatuur voor de leefomgeving van deze plant is 17 tot 25 ºC.

Medinilla J'adore Dolce Vita

Watergift  
De Medinilla geeft de voorkeur aan een matige watergift, en ze houdt er niet van om met haar “voeten” in het water te staan. De Medinilla heeft het liever iets te droog dan te nat. Wanneer de Medinilla water wenst is gemakkelijk te zien; dan laat ze haar bloemen en blad wat meer  hangen. Vooral de Medinilla J’adore Dolce Vita laat dit duidelijk zien, en is hierdoor heel makkelijk te verzorgen. Wanneer u de Medinilla een glas water geeft, fleurt ze weer helemaal op. Er zijn weinig planten die het u zo makkelijk maken en zelf aangeven wanneer ze dorst hebben. De Medinilla is ook een grote liefhebber van een sproeibeurt, maar dit is niet noodzakelijk.

Voeding 
Tijdens de eerste bloei is voeding geven niet gewenst, de Medinilla krijgt namelijk voldoende voeding van de kweker mee. Na de bloei kan er eens per 2 weken voeding worden meegegeven, (orchideeën voeding is daar het meest geschikt voor) omdat de plant dan nieuwe scheuten gaat aanmaken en hiervoor extra voedsel nodig heeft.

Herbloei
Na de bloei is het raadzaam om de oude bloemen eruit te halen om het doorgroeien te bespoedigen. De plant zal dan, waar eerst de bloemen hebben gezeten, nieuwe bladeren gaan maken. Als deze uitgegroeid zijn, is het van belang om de plant wat koeler te zetten (16 á 18°C) om knopvorming in de jonge bladeren op gang te brengen. Let wel, de plant blijft licht nodig hebben. Als de knoppen goed zichtbaar zijn kan de plant weer terug naar de normale temperatuur waardoor de knoppen zich verder kunnen ontwikkelen tot weer een nieuwe bloemenpracht. Verpotten kan in principe het hele jaar, alleen tijdens de bloei is het niet raadzaam vanwege de kwetsbaarheid van de bloemen. 

Medinilla 

Groeisuikers
Wanneer een Medinilla goed groeit, dan maakt zij groeisuikers aan. Hierover krijgen wij vaak vragen, maar het is een goed teken wanneer ze deze suikers aanmaakt. 
Om u een beeld te geven hoe de groeisuikers eruit zien, hebben we hieronder een foto geplaatst.  

 Medinilla groeisuikers Medinilla groeisuikers 2