Medinilla

Er zijn ongeveer 400 soorten Medinilla’s, waarvan tot voor kort alleen de magnifica als kamerplant werd aangeboden. De familie naam van de Medinilla is Melastomataceae. De familie bevat bij benadering 3000 soorten in de Neotropen, 240 soort in Afrika en 230 in Madagaskar en ongeveer 1000 in Azie. De Medinilla vindt haar oorsprong in de Filippijnen en is een epifyt: ze groeit hier op bomen in de bergen van het tropische land, maar onttrekt daaraan niet haar voedsel zoals parasieten. De genus Medinilla heeft zijn naam te danken aan J. de Medinilla, gouverneur van de Marianen Eilanden in 1820.

De Medinilla’s komen oorspronkelijk uit de tropische zones van de oude wereld, van Afrika door Madagaskar en zuid-Azie tot de Westelijke eilanden in de stille oceaan. Er zijn alleen in de Fillipijnen al circa 80 soorten Medinilla's, welke steeds zeldzamer worden omdat er steeds minder bossen overblijven. Kwekerij Atlantis zet zich in om de soorten te behouden en zorgt dat de soorten in leven blijven op de kwekerij.

Medinilla Dolce Vita Medinilla J'adore Dolce Vita

Het soort magnifica is de enige Medinilla soort uit de natuur met prachtige roze schutbladen aan de grote hangende bloementros. Deze bloementros bestaat uit tientallen kleinere bloemen, die samen met de schutbladeren de prachtige, exotische en romantische uitstraling geven. Naast de magnifica is er nu ook de Medinilla J’adore® Dolce Vita, welke uit de veredeling komt van Kwekerij Atlantis. De Medinilla J’adore® Dolce Vita heeft meer schutbladeren, waardoor de bloementrossen nog voller zijn en langer hun sierwaarden behouden. Voor meer informatie over de Medinilla J’adore® Dolce Vita kunt u terecht op het subkopje Medinilla J’adore® Dolce Vita.

Wijlen koning Boudewijn van België was een groot liefhebber van Medinilla. Hij kweekte de Medinilla magnifica in de Koninklijke serres en zij pronkten op het bankbiljet van 10.000 Belgische franken. Het is gelukt de Medinilla in de kassen als potplant te telen, zodat nu iedereen volop van haar schoonheid kan genieten. De Medinilla magnifica is door Rob Herwig, de erkende plantenboekenschrijver, ook wel de Rolls Royce onder de kamerplanten genoemd. 

Medinilla J'adore Dolce Vita

De Medinilla bloementrossen bestaan uit ca. 100 kleine bloemen, welke zorgen voor de voortplanting van de Medinilla. Na bevruchting van de bloemen worden er besjes gevormd. de besjes worden verspreid door vogels.
In de Filippijnen worden de bloemen ook wel gebruikt als azijn, bij onder andere visgerechten.

De Medinilla is een aanwinst voor iedere huiskamer. Het zijn zeer exclusieve planten, waarvan u een lange tijd kunt genieten. Zeker indien u de juiste verzorging geeft welke u op deze site kunt vinden, kunt u tot wel 5 á 6 maanden van deze prachtige plant genieten. De prachtige spectaculaire knoppen brengen veel sierwaarde door de vele kleine trosvormige bloemen en de grote kelkvormige schutbladeren om de bloemen, die een lengte hebben tot wel 50 cm. Wie goed kijkt, ziet de verfijnde paarse meeldraden uit de trompet vormige bloemen steken. Dit kleine detail maakt de bloem af en geeft daaraan z’n cachet.


Medinill bloem