FAQ

Veel gestelde vragen:
    
V: Hoelang bloeit een Medinilla J’adore®?
A: Een Medinilla J’adore® bloeit erg lang: een bloeitijd van 3 maanden is geen uitzondering, maar sommige bloeien tot wel 6 maanden! Vooral van de Medinilla J'adore® Dolce Vita kunt u lang genieten, omdat zij nog langer bloeit dan de Medinilla magnifica. Als U de verzorgingstips (die u onder het kopje consument kunt vinden) in acht neemt kunt U zelfs meerdere jaren plezier hebben van de Medinilla J’adore®!
     
V: Wat zijn de kleine witte korreltjes op het jonge blad?
A: Dit zijn groeisuikers. Deze geven aan dat de plant prima groeit, vooral in het voorjaar als de plant de snelste groei vertoont ziet u dit vaak, volgens geleerden in het oosten is één van de redenen dat de plant ze aanmaakt om mieren te lokken die dan weer natuurlijke vijanden van de plant opruimen.

V:

A:

Is een Medinilla giftig?

een Medinilla is niet giftig, in de Fillipijnen word de bes van de Medinilla zelfs gebruikt als een soort azijn bij de vis.

V: Hoe krijg ik mijn Medinilla J’adore® weer in bloei?
A: Nadat een Medinilla J’adore® is uitgebloeid en de oude bloemen zijn er uit gevallen of verwijderd, gaat de plant weer nieuwe scheuten maken. Dit is het moment dat de plant eens per twee weken wat voeding mag krijgen (orchideeën voeding), als die nieuwe scheuten ca 25cm groot zijn moet de plant “koud” gezet worden bij ca. 17-18°C en veel licht, als de knoppen ca. 3cm groot zijn kan de plant weer warmer gezet worden.
     
V: Er valt blad van de plant tijdens of na de bloei?
A:

Dit kan diverse oorzaken hebben, de meest voorkomende zijn: een te donkere standplaats in de winter, zet de plant indien mogelijk in een raam op het zuiden maar in ieder geval in of voor een raam. In het midden van de kamer zal hij zijn blad laten vallen.

Ook kunt u bladval krijgen van een teveel aan plantenvoeding. Als de plant van de kwekerij komt heeft de Medinilla J’adore® nog voldoende voeding om de bloeifase door te komen. Geef hem daarom tijdens de bloei geen voeding. Pas als de plant nieuwe scheuten gaat aanleggen heeft hij weer wat extra voeding nodig (1x per 2 weken).
     
V: De bladeren krijgen grijsachtige vlekken en vallen later af?
A: De plant staat te donker. Zet de plant zo licht mogelijk, liefst in een raam op het zuiden. Tussen Maart en November kan de plant echter geen direct zonlicht verdragen, omdat dit te fel is. Tussen November en Maart is de zon minder fel en kan de Medinilla J’adore® wel direct zonlicht verdragen.*
     
V: De bladeren vallen binnen 3 weken na aankoop van de plant al af.
A:

De plant heeft waarschijnlijk te lang op een donkere plaats of te koud gestaan tijdens het transport of in de winkel. Als dit het geval is, is het vrijwel niet meer mogelijk om de plant zijn sierwaarde terug te geven.

Het hardnekkige gerucht gaat dat wanneer de plant na aankoop op de koude grond gezet wordt, al is het maar voor even, zij dood zou gaan. Een Medinilla J’adore® is een tropische plant, en zoals bij iedere tropische plant is vorst dodelijk, maar dat u een Medinilla J’adore® in de winter niet zou kunnen houden is onzin, in de winter zo veel mogelijk licht en weinig water is alles wat de plant nodig heeft om ook dan lang te kunnen genieten van zijn pracht.
     
V: De plant krijgt zwarte stelen / er valt blad af waarbij de basis van het blad zwart is?
A: De plant heeft waarschijnlijk teveel voeding gehad. Dompel de pot in schoon, lauw regenwater.
     
V: Kan ik mijn Medinilla snoeien?
A: Een Medinilla J’adore® kan heel goed gesnoeid worden. Let er bij het snoeien op dat er minimaal een bladpaar op een steel blijft zitten, want een steel zonder blad overleeft het niet. Snoei nooit meer dan 50% van het blad van de plant.
     
V: Kan ik mijn Medinilla J’adore® verpotten en kan dat het hele jaar door, of moet ik wachten tot het voorjaar?
A: Een Medinilla J’adore® kan het hele jaar verpot worden. Het is raadzaam om dit in het voorjaar te doen, omdat de plant dan de meeste groeikracht heeft als gevolg van toenemende lichtsterkte. Poot de MedinillaJ’adore® bij voorkeur in schrale bosgrond of onbemeste en onbekalkte turf voor een optimaal resultaat.
     
V: Kan ik een Medinilla J’adore® stekken?
A: Het stekken van een Medinilla J’adore® is mogelijk onder de juiste omstandigheden; knip een net volgroeide scheut van de plant, halveer de bladeren en steek deze in een pot, gebruik natte onbemeste en onbekalkte turf, plaats na poten van de stek een plastic zak over de pot zodat er geen vocht kan ontsnappen en de stek zo nat mogelijk blijft, na ca. 4-6 weken kunt u de zak van de pot verwijderen en is de stek geworteld, u kunt vanaf nu wat mest aan het water toevoegen.
   
V: Waar kan ik Medinilla’s J’adore® kopen in Europa?
A:

Vaak krijgen wij de vraag waar Medinilla’s J’adore® gekocht kunnen worden in binnen Europa. Daar wij onze producten via diverse exporteurs verkopen, weten wij helaas niet waar ze exact naartoe gaan, er zijn ons dus geen verkooppunten bekend in andere landen. Het beste is om bij een goede lokale bloemist of tuincentrum te vragen of ze Medinilla J’adore® verkopen, en anders een Medinilla J’adore® kunnen bestellen, MedinillaJ’adore® is jaarrond leverbaar, dus dat zou geen probleem moeten zijn.

Betreffende de nieuwe soorten Medinilla uit de J’adore® collectie, kunt u ook bij een goede lokale bloemist of tuincentrum vragen of die een Medinilla J’adore® Dolce vita kan bestellen.
   
* De regels voor licht gelden voor de breedtegraad waar Nederland zich op bevind. Houdt er in Zuid-Europa rekening mee dat de zon gemiddeld feller is en in Noord-Europa / Scandinavië dat de zon gemiddeld minder fel is.